(14 Noiembrie 2016)

OBTINEREA ACORDULUI DE MEDIU IN CADRUL PROIECTULUI “REDUCEREA EROZIUNII COSTIERE FAZA II (2014 – 2020)”

In data de 11 noiembrie 2016, Agentia pentru Protectia Mediului Constanta a emis Acordul de Mediu in cadrul proiectului “Reducerea eroziunii costiere Faza II (2014-2020)” in care sunt incluse noi zone de protectie, reabilitare si extindere de pe litoralul romanesc al Marii Negre: Stavilare (Periboina, Edighiol), Mamaia, Tomis (Cazino), Agigea, Eforie, Costinesti, Olimp, Jupiter-Neptun, Balta Mangalia-Venus-Aurora, Mangalia-Saturn, 2 Mai.

In perioada 25 – 31 octombrie 2016, au avut loc cinci sedinte de dezbatere publica la Constanta, Eforie, Mangalia, Sacele si Costinesti, organizate de Administratia Bazinala de Apa “Dobrogea-Litoral”, prin ROMAIR Consulting si Societatea de Cercetare a Biodiversitatii si Ingineria Mediului AON. Acestea au beneficiat de prezenta reprezentantilor autoritatilor locale, ai Custozilor Ariilor protejate din zona proiectului, ai beneficiarului si A.P.M. si, nu in ultimul rand, ai comunitatilor locale pe raza carora sunt propuse lucrarilor. Sedintele au prezentat pe larg proiectul, scopul si obiectivele acestuia, precum si zonele de importanta majora pentru localnici ce vor intra in executie. Acestea au avut un impact pozitiv si s-au incheiat cu recomandarea emiterii Acordului de Mediu.

In calitate de Consultant, ROMAIR Consulting asigura serviciile de asistenta tehnica pentru pregatirea proiectului depus pe Axa Prioritara 5 a Programului Operational Infrastructura Mare 2014 – 2020, prin pregatirea Aplicatiei de finantare (Studiu de Fezabilitate cu studii suport in vederea identificarii solutiilor tehnice) si a documentatiilor de atribuire a contractelor de lucrari pentru cele 11 zone. Consultantul a facut toate demersurile pentru obtinerea acordului de mediu, sustinand permanent beneficiarul, atat in pregatirea documentatiei pentru aceasta etapa importanta in procesul de prezentare a Studiului de fezabilitate, trecand prin etapa de solutii alternative, cat si in sustinerea prezentarilor in cadrul sedintelor de dezbatere publica. Proiectul are cel mai mare impact in zona litoralului din ultimii ani si este printre putinele proiecte din Romania care ajung sa fie aprobate prin emiterea de solutii alternative, dupa aproape 1 an de la inceperea procedurii de mediu.