(20 Septembrie 2016)

PROIECTUL PRIVIND “REDUCEREA EROZIUNII COSTIERE, FAZA II (2014 – 2020)” PREGATIT DE ROMAIR CONSULTING, APROBAT DE GUVERN

Proiectul privind „Reducerea eroziunii costiere Faza II (2014-2020)”, in valoare totala de 3,4 miliarde lei, va putea fi demarat dupa ce Guvernul a aprobat in sedinta de ieri indicatorii tehnico-economici pentru acest obiectiv de investitii. Proiectul are o durata de realizare a investitiei de maxim 36 de luni, pe fiecare dintre cele doua etape de implementare.

In prima etapa, cu o valoare de peste 1 miliard de lei, se vor realiza lucrari de protectie a litoralului romanesc in zonele Stavilarelor Edighiol si Periboina, Mamaia, Casino Tomis, Agigea si Eforie.

In cea de-a doua etapa vor fi efectuate lucrari de protectie a litoralului romanesc in zonele Costinesti, Olimp, Jupiter-Neptun, Balta Mangalia – Venus - Aurora, Mangalia-Saturn si 2 Mai.

Toate lucrarile prevazute au ca obiective reducerea efectului eroziunii in zona costiera/ protectia litoralului romanesc, sustinerea tendintei de revigorare a ecosistemului marin si de dezvoltare a unor specii pierdute la un moment dat din ecosistem, protejarea biodiversitatii marine si a zonei litorale, dezvoltarea durabila a zonei costiere / cresterea potentialului turistic in zonele mentionate.

Finantarea investitiei se va realiza, pentru prima etapa, din Fondul de coeziune prin Programul Operational Infrastructura Mare 2014-2020, Axa Prioritara 5 „Promovarea adaptarii la schimbarile climatice, prevenirea si gestionarea riscurilor”, de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor, in limita sumelor aprobate anual cu aceasta destinatie, precum si din alte surse constituite legal.

Pentru etapa a doua urmeaza sa fie identificate surse de finantare.

Proiectul prevede lucrari specifice de protectie impotriva efectelor eroziunii costiere a litoralului romanesc al Marii Negre de peste 30km. De asemenea, proiectul are ca obiectiv protejarea infrastructurii economice si sociale, periclitate de eroziunea marina si implementarea unui sistem integrat de monitorizare a zonei costiere care sa vina in sprijinul operatiunilor si lucrarilor de intretinere, pe termen mediu si lung.

ROMAIR Consulting, companie cu capital integral romanesc, in calitate de Consultant, a asigurat serviciile de asistenta tehnica pentru pregatirea proiectului depus pe Axa Prioritara 5 a Programului Operational Infrastructura Mare 2014 – 2020, prin pregatirea Aplicatiei de finantare (Studiu de Fezabilitate cu studii suport in vederea identificarii solutiilor tehnice) si a documentatiilor de atribuire a contractelor de achizitii.

 

Pentru mai multe informatii, vezi: http://www.fonduri-structurale.ro/stiri/17503/program-de-reducere-a-eroziunii-costiere-aprobat-de-guvern