(31 Ianuarie 2017)

RECEPTIA FINALA A LUCRARILOR DE PROTECTIE COSTIERA DIN ZONA CONSTANTA SI EFORIE NORD

ROMAIR Consulting in calitate de prestator al serviciilor de asistenta tehnica pentru managementul si supervizarea lucrarilor, a coordonat cel mai ambitios proiect de protectie a litoralului românesc - "Protectia si reabilitarea partii sudice a litoralului romanesc al Marii Negre (Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud, Eforie Nord), finantat prin Programul Operational Sectorial Mediu, din Fondul de Coeziune."

 

 “ROMAIR Consulting a incheiat cu succes un capitol important cu care scrie istorie pe litoralul romanesc al Marii Negre. Este un moment unic si impresionant: impreuna, am facut Romania mai mare, mai frumoasa! Dupa mai bine de an de la finalizarea lucrarilor de executie a lucrarilor de protectie si reabilitare/extindere a litoralului romanesc, in data de 31.01.2017 a avut loc receptia finala a lucrarilor.

De peste 18 ani ne implicam in proiecte care schimba viata romanilor. Ne bucuram ca prin acest proiect munca noastra are, inca o data, un impact real asupra locuitorilor, turistilor, agentilor economici si, nu in ultimul rand al mediului.”, declara Gheorghe Boeru, Presedinte ROMAIR Consulting. 

 

 

Valoarea totala a proiectului este de 170.450.084 euro inclusiv TVA. Finantarea nerambursabila din Fondul de Coeziune este in valoare de 145.680.660 Euro. Investitiile finantate sunt acum administrate cu succes de beneficiarul proiectului, Administratia Natională "Apele Romane", in calitate de institutie nationala cu competente exclusiv in gestionarea zonei costiere a Romaniei, si vor fi exploatate de catre acesta prin Administratia Bazinala de Apa Dobrogea-Litoral. 

Comisia Europeana a aprobat in data de 22.03.2013 unul dintre cele mai ambitioase proiecte din punct de vedere al reducerii eroziunii costiere, respectiv "Protectia si reabilitarea partii sudice a litoralului romanesc al Marii Negre (Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud, Eforie Nord)”.

Beneficiarii proiectului sunt cei aproximativ 278.000 de locuitori care vor fi protejati in urma reducerii riscului de inundare a proprietatilor, precum si peste 32.000 de turisti care se vor putea bucura de o plaja extinsa.

De asemenea, proiectul a adus avantaje majore in domeniul socio-economic pentru cei peste 122 de operatori economici identificati (hoteluri, restaurante, magazine, firme de pescuit etc.) care vor fi, de asemenea, protejati

Proiectul, finantat prin Programul Operational Sectorial Mediu, din Fondul de Coeziune, a implementat masuri de protectie a plajei impotriva riscului de eroziune accelerate care afectau zonele Mamaia sud, Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud si Eforie Nord, pe o lungime de 7,3 km. La acest moment gasim plaje extinse, structuri solide reabilitate sau nou construite care confera siguranta si un aspect de invidiat a litoralului romanesc, atat pentru locuitorii zonelor, cat si pentru turisti.

Proiectul incheiat in urma cu 1 an, a constat in lucrari de reparatie a digurilor de larg existente, constructia de noi diguri de larg, reabilitarea si prelungirea digurilor de protecţie, constructia de diguri de protectie a zonei innisipate si a unor diguri ingropate (pinteni), demolarea unor structuri existente si lucrari de innisipare artificiala pentru largirea plajei litoralului romanesc cu peste 60 de metri. Lucrarile au prevazut atat executia de structuri noi, reabilitarea/ demolarea/ extinderea celor existente, cat si reinnisiparea artificiala a plajelor, toate fiind proiectate pentru a asigura stabilitate pe o perioada de 50 ani.

Dupa 1 an de la terminarea lucrarilor si o urmarire atenta si permanenta din partea Romair Consulting asupra comportanrii fiecarui element construit, constatam ca linia ţărmului a prezentat o evoluţie potrivit cu modul în care aceasta a fost prezumată la faza de modelare, masuratorile topografice si batimetrice realizate in Perioada de Notificare a Defectiunilor atat de catre Expertii Romair Consulting, cat si de catre expertii Beneficiarului confirma acest lucru. Mai mult, se poate concluziona, că materialul sedimentar (nisipul) nu a migrat din interiorul celulelor de protecţie, materialul care a generat aparitia zonelor de depunere, provenind din taluzul dinspre larg adiacent bermei. A fost observată în egală măsură şi o coborâre uşoară a crestei acesteia, ca urmare a eroziunii eoliene, asa cum a fost prezumat inca din faza de modelare care a stat la baza definirii solutiei tehnice. Se constată apariția zonelor de difracție situate la rădăcinile structurilor permanente. Ritmul în care s-a produs procesul de depunere a nisipului in Perioada de Notificare a Defectiunilor, a fost accelerat în prima parte a a anului 2016 și ceva mai redus în a doua parte a acestuia. Structurile executate au avut un comportament normal, o evoluţie potrivit cu modul în care aceasta a fost prezumată la faza de modelare, tinand cont de faptul ca in aceasta iarna fenomenele meteorologice si furtunile din Marea Neagra nu au fost in limite normale, ci mai curand spre notiunea de fenomene extreme.

 

Ca urmare a implementarii Proiectului, s-a urmarit:

  • Protectia si imbunatatirea calitatii mediului si a standardelor de viata in Romania, urmarindu-se conformarea cu prevederile acquis-ului de mediu.
  • Respectarea in totalitate a Directivelor UE si a legislatiei romanesti in domeniul constructiei infrastructurii de protectie la eroziune a coastei Marii Negre din zona Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud si Eforie Nord;
  • Cresterea nivelului de protectie a bunurilor si cresterea sigurantei locuintelor din aceasta zona prin stoparea procesului de eroziune si crearea infrastructurii de prevenire a fenomenului in zona afectata de proiect;
  • Proiectul va contribui la cresterea capacitatii institutionale locale de implementare a proiectelor cu finantare publica europeana si nationala

 

Proiectul face parte dintr-o initiativa mai ampla, pe termen lung, in contextul Recomandarii privind managementul integrat al zonelor costiere si al Directivei-Cadru privind stategia UE pentru mediul marin.

Beneficiar: ANAR, prin Administratia Bazinala de Apa Dobrogea Litoral

Antreprenor: Asocierea Porr Bau - Dinamica-Franco Giuseppe pentru lotul Mamaia Sud, respectiv Van Oord - Societatea de Constructii in Transporturi Bucuresti pentru loturile Tomis Nord, Centru si Sud si Eforie Nord

Romair Consulting – Coordonatorul proiectului Asistenta Tehnica pentru Managementul Proiectului si Supervizarea Lucrarilor – „PROTECTIA SI REABILITAREA PARTII SUDICE A LITORALULUI ROMANESC AL MARII NEGRE IN ZONA Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud, Eforie Nord” 

zosi - accesorii dama, bijuterii Bratari barbati, bratari bile